moeite met ontbijten

Als je geen ochtendmens bent, dan kan ontbijten een hele opgave zijn. Een goede stofwisseling start wel met een goed begin van de dag. Door binnen een uur na het wakker worden te eten wordt je lijf wakker en kickstart je de stofwisseling. Voordelen van in de ochtend ontbijten; meer energie, een hogere verbranding en een betere verdeling van inname van calorieen. Hierdoor verklein je de kans op onverwachtte honger. De één heeft altijd last van tijdgebrek en de ander krijgt geen hap door haar keel in de ochtend. Toch is het simpel om jezelf te leren ontbijten. Wij geven je een aantal tips.

1. Maak je ontbijt de avond van te voren

Heb je vaak een wat chaotische ochtend? Dan zal het helpen om de dag van te voren alvast je ontbijt voor te bereiden.Je hoeft je ontbijt dan alleen uit de koelkast te pakken, op te eten en off you go.

Check hier 4 gezonde én snel te maken ontbijt opties 

2.Kickstart je dag met bewegen

Heb je in ochtend geen trek? Begin de dag dan met wat lichaamsbeweging. Je kan lekkergaan hardlopen. Maar een blokje om wandelen of 10 minuten wat eenvoudige krachtoefeningen (check de Body Rock app) of wat yoga oefeningen zijn al voldoende. Na een (korte) inspanning vraagt je lichaam om eten.

3. Maak van ontbijten een gewoonte

Vaste gewoonten hebben we allemaal. Zonder na te denken sta je op, loop je naar de badkamer, frisjezelf op, kleedt je aan en gaat naar je werk. Tja en dan mis je het ontbijt. 90% van je gedrag is automatisch. Dé manier om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren is door de nieuwe gewoonte te koppelen aan een bestaande activiteit. Koppel wakker worden aan het drinken van een glas water. Koppel het drinken van een glas water aan het pakken van je ontbijt. Je nieuwe routine: sta op, loop naar de keuken voor een glas water, pak je ontbijt en eet hem op, loop je naar de badkamer, fris jezelf op, kleedt je aan en gaat naar je werk.

4. Er bestaat meer dan een boterham met pindakaas

Als kind kreeg je misschien standaard brood, pap of yoghurt als ontbijt. Maar er is nu zoveel meer te krijgen. Ga lekker op onderzoek uit hoe je ideale ontbijt eruit ziet. Misschien varieert het wel van tijd tot tijd. Start simpel met magere kwark of yoghurt en voeg wat havermout toe. Niet lekker? Neem dan eens een smoothie of maak havermout. Of misschien toch gewoon lekker die boterham of cracker… do and find out.

Ontbijten hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. En door iets te eten wat je lekker vindt, kun je waarschijnlijk makkelijker een hap door je keel krijgen in de ochtend. Is ontbijt niet je enige uitdaging? Dan kan je altijd even kijken naar voedingsschema of plan.