Wat trek je aan tijdens een bootcamp in de herfst?
Nu het herfst is wordt de vraag: welke kleding trek ik nu aan?! Het kan nat zijn, waaien, de temperatuur schommelt. In deze blog vertel ik je wat je aan kan trekken zodat je warm genoeg blijft, je tegen een regenbuitje en een windvlaag kan beschermen. Tijdens het sporten voel je de wind of regen niet met deze tips. Zo kan je optimaal genieten van je buiten training in de herfst.
Gevoelstemperatuur tijdens bootcamp inschatten.
Het voordeel van buitentrainen is dat je interne kachel altijd aanstaat. Als de gevoelstemperatuur 9 graden is, dan lijkt dat misschien wat koud. Maar tijdens het sporten voel je de wind of regen niet met deze tips. Je bent aan het sporten wordt het vanzelf warmer. Je kan het inschatten door 10 graden bij de gevoelstemperatuur op te tellen.
De gevoelstemperatuur heeft te maken met windrichting, regen en windkracht. Je zoals gezegd, makkelijk 10 graden bij de gevoelstemperatuur optellen. Is de gevoelstemperatuur 9 graden? Dan sta je te trainenin een comfortabele 15 graden! Je kan je voorstellen dat je in dit geval geen thermoshirt en broek nodig hebt.
Draag een pet tegen de regen
Je bent een uur buiten aan het trainen. Als het in de buiten regent heb je goede kleding nodig. Wil je die druppels niet op je hoofd voelen? Dan is de beste oplossing: een petje opzetten.
- De ‘cap’ voorkomt dat de druppels in je ogen kunnen komen.
- Via je hoofd wordt warmte afgevoerd; een pet houdt de warmte vast.
- Je mascara loopt niet uit (altijd mooi meegenomen mannen)
- Je voelt de druppels niet op je hoofd. Omdat je lichaam warm is merk je de regen niet op.
Uit mijn ervaring van 8 jaar buiten bootcamp trainingen geven, regent het 27 van de 30 keer niet tijdens de trainingen. De grond is nat, een lucht kan wat dreigend overkomen, er kan een spatje vallen. Als het regent dan zijn het een paar druppels waar je niet veel last van hebt. Een enkele keer stortregent het echt. Duurt de harde regen erg lang? Dan wordt de training aangepast.
Drie lagen om je romp warm te houden
Tijdens de herfst is het drielagen systeem ideaal.
Laag 1 – Isolatie laag
De eerste laag die je draagt is voor de isolatie. Het is een t-shirt dat direct op de huid zit en is bij voorkeur synthetisch. In de herfst is een dun shirt prima. Neemt de temperatuur af? Dan is thermisch shirt perfect om de warmte vast te houden.
Laag 2 – Tussenlaag
Na een warming up en als je een paar minuten aan het trainen bent, krijg je het vanzelf warm. Om je romp en armen warm te houden en tegen wind te beschermen is het goed als je een long sleeve draagt. De longsleeve is bijvoorkeur ook synthetisch. Als de temperatuur boven de 13 graden is, dan heb je aan een t-shirt en longsleeve genoeg.
Laag 3 – Regen en windwering.
De derde laag isoleert en beschermt tegen regen en wind. Je jas moet een beetje regen buiten houden. Windwering is ook fijn. Een hardloop trainingsjasje of nauwsluitend vest helpen je comfortabel te starten met je training. Het belangrijkste is dat hij dun en flexibel genoeg is om vrij te bewegen. Een poncho is een no go.
Wat trek ik aan mijn voeten?
Je kan tijdens de herfst gewoon normale hardloopschoenen gebruiken. Je kan ervoor kiezen om een trailschoen te kopen. Deze hebben een grover profiel op de zool dan hardloopschoenen. Dit geeft je meer grip op gladde en natte ondergrond. Ze zijn ideaal als je veel op het grasveld traint en heuveltjes op en af moet rennen.
Het kan zijn dat je schoenen nat worden. Je hoeft hier geen last van te hebben. Tijdens het sporten is je hele lichaam warm. Ook je voeten. Heb je snel koude voeten? Trek dan twee paar sokken aan. Als je schoenen nat worden zorgt het extra paar ervoor dat je voeten langer droog blijven. Dit zal helpen om de warmte vast te houden.
Er zijn sokken die waterdicht zijn én ook ademen. Dit zijn sokken die doorgaans voor wielrenners gemaakt zijn. Als het zeker gaat regenen dan trek ik deze aan. Ze doen het geweldig bij bootcamp.
Tip
Zijn je schoenen nat na de training? Vul ze dan direct na de training met een prop kranten. Op deze manier drogen ze snel en voorkom je dat je schoenen stijf worden of gaan ruiken zodra ze opgedroogd zijn.
Hou je benen warm
Tijdens de bootcamp train je veel benen. Daarbij loop we stukjes hard. Met al die inspanning koelen je benen tijdens de training niet makkelijk af. Het beste is om een broek aan te trekken die strak op je huid zit. Een legging zit comfortabel, je hebt voldoende bewegingsvrijheid. Het voert ook actief vocht af van je benen én droogt snel op.
In de herfst kun je kiezen voor een dikke of dunne legging. Je keus is afhankelijk van hoe gevoelig je bent voor de temperatuur. Lig je al snel met een deken over je benen als het afkoelt? Dan is een dikkere legging je beste keus. Blijf je van jezelf makkelijk warm? Dan kies je natuurlijk voor de dunne legging.
Ook voor mannen is het beter om een legging te dragen. Het sport gewoon het meest comfortabel. Je kan ervoor kiezen een korte broek over je legging aan te trekken.
Wel of geen handschoenen in de herfst?
In de herfst handschoenen dragen is nog niet echt nodig. Het is nog niet zo verschrikkelijk koud buiten. Je handen worden snel warm omdat je hart snel bloed rondpompt. Als je echt snel last hebt van koude handen draag ze dan natuurlijk wel.
Trek de handschoenen even uit bij grondoefeningen. Aan natte handschoenen heb je niets. Of kies voor waterdichte handschoenen. Van bijvoorbeeld sealskinz. Ze houden bij een regenbui je handen droog. Bij grondoefeningen op straat blijven je handen ook aardig droog.
Wat trek ik aan na mijn bootcamp?
Neem een warme trui mee voor na de training. Zeker als je op de fiets bent of lopend. Met die trui hou je langer je warmte vast.
Het kan zijn dat je nat wordt natuurlijk. Dus leg standaard een pasticzak in je auto. Die leg je op je zitting na je training. Dan kan je de volgende dag met je spierpijn op een droge stoel je dag beginnen.
Je weet nu hoe je altijd comfortabel kan buiten sporten. Kijk even met een rationele blik naar het weerbericht en bereidt je goed voor. Sporten in de regen of met een beetje wind heeft zijn charme. Bovenal zorgt het ervoor dat je inziet hoe weerbaar en sterk je eigenlijk bent.
Geniet van elke bootcamp en zet je voor 100% in. Als het zwaar is of je hebt even geen zin om te komen herinner jezelf dan aan waarom je bent gestart. Dat zal je jezelf net dat duwtje geven die je nodig hebt.
Let’s gooooo!