Actieplan voor jouw doelstelling!
05 december 2021 
3 min. leestijd

Actieplan voor jouw doelstelling!

Doelstellingen… we hebben ze allemaal. De één misschien wat duidelijker dan de ander. Maar we willen ze allemaal wel bereiken. Doelen hebben is supergoed het houdt je scherp. Hoe zet je je doelen om in actie? Pak een pen en papier, want met deze blog kan je echt in actie komen!

Doel concreet maken

Wat is jouw doel? Bedenk goed wat je wilt veranderen. Wat doe je nu wat je graag anders wilt doen? Hoe voel jij je, hoe je niet meer wilt voelen? Wil je meer gaan bewegen? Gezonder gaan eten? Wil je je fitter en sterker voelen? Meer tijd voor jezelf vrijmaken en wat wil je dan in die me time doen? 

Stel jezelf daarna de ‘waarom’ vragen. Waarom wil ik dit bereiken? Waarom heb ik dit doel? Waarom is dit belangrijk voor mij? Schrijf de vragen en antwoorden op, zodat je goed voor ogen hebt waarom jouw goede voornemen zo belangrijk is voor jou. Het moet zo belangrijk voor je zijn dat je ernaar verlangt.

Je weet nu wat je wilt verbeteren én waarom! Nu is het nog van belang dat doel concreet maakt. Niet concrete doelstellingen leiden tot halve resultaten en op termijn tot niets.

Maak je doelstelling SMART

SMART houdt in dat je het doel een even goed van alle kanten bekijkt. SMART staat voor; Specifiek, Meetbaar, Acceptabel Realistisch en Tijd. Als je doel niet door één van deze 5 punten komt, dan neemt de kans op succes aanzienlijk af.  

‘Ik wil 5 kilo afvallen’ of ‘ ik wil wat afvallen’ zijn geen SMART doelstellingen. Ook ‘ik wil 5 kilo afvallen voor de zomer ‘ is niet concreet genoeg.

Een SMART doelstelling is wel: ‘Ik start op 15 januari met in 10 weken 8 kilo afvallen. Ik weeg nu 78 kilo en op 26 maart weeg ik nog 70 kilo. Om de 2 weken weeg ik mezelf en ik zal mijn eten bijhouden in een food app om binnen kcal budget te blijven. Ik ga 2 keer per week bootcampen om zo ook actief te blijven en extra kcal te verbranden’.

Specifiek:
Hoeveel kilo's wil je afvallen, in welke tijd en welke middelen zet je in om je doel te bereiken.
Meetbaar:
Je hebt een duidelijk einddoel. Er staan getallen in die je kan meten. Je weet hoeveel je zou moeten wegen na 2, 4, 6 en 8 weken om je doel te bereiken.
Acceptabel:
Je gewenste doel is acceptabel en aantrekkelijk voor je om na te streven.
Realistisch:
Het is haalbaar om in 10 weken 8 kilo af te vallen. Je de acties makkelijk toepassen. Je hoeft geen bizar dieet te volgen en je kan na 10 weken langzaam meer gaan eten.  
Tijdgebonden:
Je weet precies wanneer je klaar bent. Op 26 maart slaat de weegschaal 70 kilo aan. Je gaat twee wekelijks op de weegschaal staan om je voortgang te monitoren. Je bent dagelijks met je eten bezig om scherp te blijven. 

Ook kan je een afstand hardlopen, meer sporten, leuke dingen doen, een eventement en zelfs een 'kledingstuk weer aan kunnen' als doel nemen. Schrijf jouw SMART doelen op, zodat je weet wat je wilt bereiken!

Hoe ga je je doelstelling bereiken?

Doelen zijn leuk om te op te schrijven. Het geeft je energie. Die energie kan je gebruiken om je doel na te streven. Je bent er nog niet. Dus dit goede moed is lekker. Maar je hebt een strategie nodig. Hoe ga je reageren in situaties en waar zitten je obstakels en uitdagingen?

Ben je gek op die lekkere koek en laat die de komende weken weg? Ga je meer gaan sporten om een extra boost te geven aan je kcal verbruik? Ga je hello fresh gebruiken of gewoon wekelijks gezonde boodschappen doen? 

Er zijn allemaal methodes die allemaal naar hetzelfde doel kunnen leiden. Kijk naar waar je uitdagingen liggen en maak echte afspraken met jezelf. Maak ook die afspraken weer SMART. Want anders is het heel lastig om te weten of je hem wel nakomt met jezelf.

Let's go!

Je hebt je doel en strategie! Dan kan je in actie komen.   Die actie die heeft energie nodig. Dus zorg ervoor dat je echt een hele goede reden hebt om je doel na te streven. Maak je doel en de reden zo groot voor jezelf dat je automatisch in actie komt. Dit doe je door in 1 of 2 zinnen op te schrijven wat je doel je gaat opleveren. Hoe tof is je leven als 8 kilo lichter bent? Wat kan je dan? Wat doe je dan? 

Deze stap wordt vaak overgeslagen, maar is mega belangrijk.

Samen bereik je meer

In je eentje ga je snel en samen ga je ver. Als je jouw doel deelt met mensen om je heen kan je meer bereiken. Wanneer je omgeving weet van jouw doelen en weet waarom je het doet, kunnen ze jou helpen en steunen. Je zal in je directe omgeving misschien niet alle begrip krijgen. Het werkt super om mensen te vinden die hetzelfde doel als jij hebben. Dat werkt aanstekelijk en motiverend. 

Net als jezelf heeft je omgeving vaak even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe jij. Wanneer jij gezonder, gelukkiger en energieker wordt van jouw doelen, dan zal je omgeving je daarin steunen.

Vertel vandaag nog aan iemand wat jouw doelen zijn, waarom je die wilt bereiken en hoe je dat aan wilt gaan pakken!

Wil je wat meer begeleiding bij het bepalen van je doel, obstakels en aanpak? Download dan hier ons e-book. 


Over de schrijver
Yuri Beekman is eigenaar van Body Rock en Docent van Personal Trainers. Hij deelt graag practische kennis om mensen meer uit hun leven te laten halen. "Mijn passie is om te laten zien wat je makkelijk kan doen én genoeg uitdaging geeft om je doelen te bereiken en te groeien. Als je merkt dat het werkt dan ben je succesvol. Je met kleine aanpassingen in je leefstijl zoveel bereiken. Door elke keer weer een stapje te zetten is een gezonde leefstijl en een tof energiek leven voor iedereen van elke leeftijd bereikbaar.
Reactie plaatsen