5 tips voor bootcampers die willen afvallen
05 december 2021 
in Voeding
5 min. leestijd

5 tips voor bootcampers die willen afvallen

Afvallen met bootcamp

Afvallen, het is nog steeds de meest genoemde reden om te gaan sporten. We willen er allemaal op ons best uitzien en een goede bootcamp kan je daarbij helpen. Je verbrandt namelijk veel calorieën tijdens én na een bootcamp en door de krachttraining worden je spieren sterker! Hoe dat allemaal werkt en wat je nog meer kan doen. Dat lees je in deze blog. We geven je vijf tips voor afvallen met bootcamp.

1. Verbrand vet met een goede bootcamp

Hoe zit dat ook alweer met die calorieën en vet verbranden? Je verbrandt vet wanneer je minder calorieën eet dan dat je verbrandt. Krachttraining zorgt voor meer spiermassa en een langer herstel van je spieren, waardoor je lichaam meer en langer calorieën verbrandt. Cardio verhoogt je hartslag, waardoor je tijdens de inspanning zelf veel calorieën verbrandt. Maar na de training minder. In het begin zal je, als je evenveel blijft eten met alleen cardio training (bijvoorbeeld hardlopen) afvallen. Na verloop van tijd zal dat proces stoppen.

Bootcamp heeft het beste van twee werelden. Je verbrandt veel calorieën met cardio-oefeningen en je spiermassa neemt toe tijdens de krachttraining. En je hoeft niet bang te zijn dat je grote spieren krijgt. Door combinatie van de twee wordt je lichaam slank gespierd. 

2. Val af door minder te eten

Het klinkt voor de hand liggend en dat is het ook. Door minder te eten val je af. Als je gezond en regelmatig eet je energiek voelt dan kan je makkelijk een uur bootcampen. Wat je eet staat in verhouding tot wat je verbrand. Maar wat als dat niet zo is? Hoe ga je dan eten? Hoe dat je dat op een verantwoorde manier? Dat hangt erg af van je huidige eetgewoontes.

Scenario 1: Je eet gezond maar teveel

Je eet wel gezond en en je schept vaak teveel eten op. Of eet je calorierijke snacks omdat het lekker is, maar je verbrand de energie die je binnenkrijgt niet. Dan eet je helaas meer calorieën in verhouding tot wat je verbrandt. Je zal niet afvallen en wel aankomen. De beste manier om dan gewicht te verliezen is je porties halveren. Of je snacks te minderen en vervangen met caloriearm alternatief. Je valt dan gegarandeerd af. Het nadeel is dat het geen exacte wetenschap is. Je zult het dus een langere tijd vol moeten houden om resultaat te kunnen zien. Hou het zeker 4 tot 8 weken vol. 

Scenario 2: Je eet soms ongezond

Het komt dagelijks voor dat je een ongezonde maaltijd eet en wat ongezonde snacks. De ene dag houd je de training makkelijk vol en ga je fluitend door het leven. De andere dag ben je sneller uitgeput. Guess what? Het beïnvloedt je energieniveau en je stofwisseling. Dat heeft weer een effect op je gewicht en op het resultaat van je bootcamptraining. Dat ligt niet aan de training of de dag! Je fluctuerende lage energielevel komt door ongezond eten. Hierdoor haal je niet alles uit jouw training en ook niet uit je leven. Dat is natuurlijk zonde. Je bent al lekker bezig. Dus pak die kans en eet minder van die ongezonde sncaks om voldoende brandstof te hebben en lekker wat kilo’s af te vallen.

Scenario 3: Je eet ongezond 

Bestaat jouw dieet voornamelijk uit suikerrijke en/of vette maaltijden en eet je vooral omdat het lekker is? Doe je en/en in plaats van of/of? Grote kans dat jij je doorgaans niet energiek voelt. Misschien heb je het niet eens door. Maar ben je snel geïrriteerd bent, teneergeslagen of teleurgesteld? Het ene moment gehaast en dan of juist niet vooruit te branden? Meedoen met bootcamp is dan goed nieuws. Je kan je energie kwijt én het zet je verbrandingsoven hoger. Die kilo’s afvallen gaat in het begin wel maar later niet meer. Je hebt ook energie nodig om te herstellen na je training. Je eten aanpassen zal je helpen. Ga naast je trainingen gezonder eten. Haal de suikerrijke en vette maaltijden uit je eetpatroon. Daarna kan je focus leggen op afvallen, als dat niet al gebeurt doordat je gezonder gaat eten. 

3. Be positive

Je positiviteit is bepalend voor wat je doet en ook hoe je in het leven staat. Kijk daarom tevreden naar wie je nu bent en er op dit moment uitziet. Vergeet even dat je wilt afvallen. Als je het idee van gewicht verliezen loslaat dan heb je meer plezier in het leven. Daarna volgt de rest uiteindelijk vanzelf. Focus je tijdens de bootcamp op de leuke mensen om je heen. Voel jezelf voldaan. Geniet van de energie, de conditie en de kracht die je wint. Veel bootcampers verliezen centimers van taile, heup en benen en vielen af. Zonder dat er direct de focus op ligt. Maak van je doelstellingen om af te vallen geen verplichting. Doe het voor jezelf. Dit zorgt ervoor dat je er plezier hebt en voldoening haalt uit wat je doet. Je houdt het ook langer vol. Met deze 5 stappen kan je leren om je positiviteit te trainen!

4. Foodboost

De foodboost is het nieuwe voedingsschema. Je hoeft namelijk niet alles in je eetpatroon te veranderen. Je kan starten met drie doelen. die doelen worden bepaald op basis van wat jij eet. Dus wat jij goed vindt en niet wat de coach goed vindt. Je krijgt van ons een app waarin je een week bijhoudt wat je eet. Na die week heb je een afspraak met je voedingcoach. In een online gesprek loop je door je eetgewoonten. Dan stel je drie heldere doelstellingen. Het is veel succesvoller gebleken dan een voedingsschema. Als jij je drie doelen hebt behaald ben je slimmer en slanker. Zo verander je jouw eetpatroon en maak je slimme keuzes. We raden dit aan voor iedereen die wil afvallen of laag in zijn energie zit.  

5. Let niet alleen op kilo’s

Geniet ervan dat je gestart bent. Vaak ligt de focus bij afvallen op het aantal kilo’s dat je weegt. Die zijn namelijk makkelijk te meten. Maar wat zeggen kilo’s nou eigenlijk als je in de spiegel kijkt en jezelf hot stuff vindt? Niet zo veel! Zeker als je er spiermassa bij hebt gekregen en strakker en in je vel zit. Je bent sterker geworden en je conditie is toegenomen, right?! Dat is al drie keer winnen!

Hoe meet je jouw resultaten?

  1. Maak een foto van jezelf voordat je begint met afvallen. 
  2. Meet de omtrek van je heup, armen, taille, benen en borst.
  3. Weeg jezelf op kilo’s.
  4. Meet je vetpercentage door middel van een huidplooimeting of
  5. Meet met een weegschaal je vetpercentage.

Schrijf op wat je in de afgelopen 24 uur hebt gegeten en zorg dat je in de afgelopen 6 uur niet hebt gesport. Bij de volgende meting eet je precies hetzelfde en sport je weer 6 uur van te voren niet. Zo krijg je een goed beeld van je resultaat.

Work for it

Afvallen gaat dus niet vanzelf, je moet er wel wat voor doen. Kijk wat bij jouw doelstellingen en lichaam past. Of je nu besluit minder of gezonder te gaan eten. Met een coach te gaan werken of lekker op eigen initiatief gaat afvallen. Bij Body Rock helpen we je in alle gevallen graag! Fitheid en energieker worden staat bij ons op de eerste plek. We doen er alles aan om te zorgen dat jij met plezier naar een bootcamp gaat en het lang vol blijft houden.

Ben je benieuwd hoe je de beste balans vindt tussen voeding, positief zijn en sporten? Download dan ons gratis werkboek. Hierin krijg je direct meer inzicht in je doelen en hoe je die kunt bereiken.   

Over de schrijver
Yuri Beekman is eigenaar van Body Rock en Docent van Personal Trainers. Hij deelt graag practische kennis om mensen meer uit hun leven te laten halen. "Mijn passie is om te laten zien wat je makkelijk kan doen én genoeg uitdaging geeft om je doelen te bereiken en te groeien. Als je merkt dat het werkt dan ben je succesvol. Je met kleine aanpassingen in je leefstijl zoveel bereiken. Door elke keer weer een stapje te zetten is een gezonde leefstijl en een tof energiek leven voor iedereen van elke leeftijd bereikbaar.
Reactie plaatsen