6 tips om snel van je griep af te komen
05 december 2021 
2 min. leestijd

6 tips om snel van je griep af te komen

Keelpijn, snotterig, hoofdpijn. Je kent het wel: de symptomen van een verkoudheid of beginnende griep. Wordt je door een griep of verkoudheid getroffen dan ben je er met de deze tips in no time vanaf!

1. Eet kleine porties

Waarschijnlijk heb je minder trek door je verkoudheid, toch is belangrijk om juist nu non-stop te eten. Kleine porties kan je lichaam in makkelijker opnemen. Wanneer je ziek bent, word je lichaam aan het werk gezet om te herstellen. Er moeten namelijk antistoffen worden aangemaakt. Dit proces kost energie. je hebt energie nodig en die energie haal je uit eten. Eet dus het liefst de hele dag door kleine porties. De voedingsstoffen, vitamines en mineralen uit je voeding worden beter opgenomen.

2. Drink thee en water

Een goede hydratatie is belangrijk voor een snel herstel. Vooral wanneer je koorts hebt, is voldoende drinken belangrijk omdat je vocht verliest. Kies het liefst voor thee en water. Allereerst is thee natuurlijk ontzettend lekker om te drinken wanneer je ziek bent. Het maakt je warm. Zeker wanneer je rillerig bent super fijn. Er zijn theesoorten die voordelen hebben!

Gember theeOntstekingsremmend en antibacterieel voor je keel en slokdarm. Het maakt je maag ontspannen en werkt tegen misselijkheid.
Groene thee + vers citroen sapBestrijder van het virus in je lichaam met antioxidanten en vitamines.
Kamille theeThee van kamille zorgt voor ontspanning. Je kan hierdoor makkelijker herstellen. Het brengt ook je maag tot rust.
Heet water met citroen + honingDit geeft je een opkikker, maakt je hoofd helder en geeft energie.

3. Eet licht verteerbaar en voedingsrijk

Wanneer je iets eet kost het lichaam energie om je eten ook op te nomen. Zelfs ongeveer 10 tot 20 % van de energie  gaat naar het verteren van je eten. Tijdens een verkoudheid of griep wil je zoveel mogelijk energie inzetten tegen het virus. Eet daarom licht verteerbaar eten. Dit is zacht voor je maag en darmen. En eet zoveel mogelijk koolhydaraat rijk en eiwittenrijk eten. Dit zorgt voor goed herstel en veel energie.

Licht verteerbaar én oma's liefde. Eet soep

Kippensoep is oma's geheim tegen griep en verkoudheid. En dat is geen fabeltje! Trek zelf bouillon van kip, daar zitten de vetten en mineralen in die je lijf nodig heeft. Daarnaast is soep licht verteer. Je kan van bijna alle groenten soep maken. Licht koken en daarna met de staafmixer tot soep maken. Doe vooral veel verschillende groenten door je soep voor extra vitamine boost.

4. Suiker = no go

Snacks lijken super aantrekkelijk als je ziek bent. Maar koek en snoep gaan je langer ziek houden. Snelle suikers zorgen voor een abrupte stijging in je suikerspiegel. Dit werkt ontsteking bevorderend. Je verspilt veel energie tijdens de sugar rush. Trage suikers (havermout, bonen en peulvruchten) zorgen voor je herstel dus eet daar veel van.

5. Zorg voor frisse lucht

Je hebt zuurstof nodig om beter te kunnen worden. Dus zet een paar keer per dag een raampje open. Ventileren is superbelangrijk. Doe dit niet als je met rillingen onder de deken ligt. Kies eerder voor de tijd dat je het snikheet hebt. MAAR bescherm jezelf. Zorg dat jij warm blijft terwijl je aan het luchten bent. Een deken doet wonderen. Adem lekker goed door als het raam openstaat je frist ervanop.

6. Niet kwakkelen met je gezondheid

het kan moeilijk zijn om alles naast je neer te leggen. Toch is rust nemen het meest belangrijk! Je lichaam vecht tegen een leger van virus delen. Je wilt dat die strijd volledig gewonnen wordt. Niet maar voor een deel. Hoe beter en langer je rust neemt hoe beter je eruit komt! Dan heb je weer vollop energie en kan je alles weer aan. Niet zoals die 'ene kennis' die na de griep nog wel een paar weken aan het kwakkelen was met de gezondheid.

Kom maar door met die stevige griep. Met deze tips je om er  snel weer vanaf.

Over de schrijver
Yuri Beekman is eigenaar van Body Rock en Docent van Personal Trainers. Hij deelt graag practische kennis om mensen meer uit hun leven te laten halen. "Mijn passie is om te laten zien wat je makkelijk kan doen én genoeg uitdaging geeft om je doelen te bereiken en te groeien. Als je merkt dat het werkt dan ben je succesvol. Je met kleine aanpassingen in je leefstijl zoveel bereiken. Door elke keer weer een stapje te zetten is een gezonde leefstijl en een tof energiek leven voor iedereen van elke leeftijd bereikbaar.
Reactie plaatsen