Waarom moet ik ontbijten? 6 hele goede redens
05 december 2021 
in Voeding

Waarom moet ik ontbijten? 6 hele goede redens

Motivatie om altijd je ontbijt te eten

Er is altijd wel een reden om je ontbijt over te slaan. Ontbijten zit niet in je patroon of het is niet lekker. Je bent druk en hebt er geen tijd voor. Maar je merkt ook dat je halverwege de ochtend honger krijgt of een energie dip hebt. De beste manier om dit patroon te doorbreken is door hele goede motivatie te hebben om wel te ontbijten. Lees onze redenen die je niet kan ontkennen.

Slapen je dan eet je 8 tot 11 uur niet 

De nacht is de langste periode van vasten. Je eet zolang je slaapt niet. Dat is tussen de 6 en 9 uur. Daarnaast eet je vaak 2 uur voor je naar bed gaat geen maaltijd. Bij elkaar opteld is dat 8 tot 11 uur. 

Probeer overdag eens 10 uur niet te eten (niet echt doen hoor). Na 1 a 2 uur wordt je minder scherp. Binnen 4 uur is een snack of maaltijd top of mind. Als je die impulsen weerstaat dan functioneer je na 6 uur op halve kracht of minder. Nadenken is lastig en je doet alles op de auto-pilot. 

Je maakt niet de slimste keuzes op die momenten. Door te ontbijten blijf je slim en ahead of the game.  

Als jij slaapt maakt je lichaam zichzelf schoon. Als je in de ochtend wakker wordt is je hele llchaam hersteld. Hiervoor gebruikt je lichaam eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en iets minder koolhydraten. Het is het beste moment om je reserves aan te vullen. Je doet met je ontbijt je lichaam een plezier door het meteen aan te vullen. 

Je bent in je slaap in een diepe rust geweest. Alles moet wakker gemaakt worden. Ook je maag en darmen. Door je ontbij te eten wek je dit, grote deel, van je lichaam. Het zaakje komt opgang. Het geeft een kickstart aan je stofwisseling. Dit is een groot voordeel als je wilt afvallen of meer energie wilt. Het zorgt er namelijk voor dat je de rest van de dag veel beter je kcal verbrand en lekker energiek bent.   

Optimale energie. Je voorkomt energie dips  

Heb je halverwege de ochtend ineens trek in koffie? Thee met suiker? Misschien snoep of koek of misschien wel alles? Dit komt omdat je lichaam suiker nodig heeft. Zonder suiker functioneerd je hoofd niet en wordt je lichaam loom. Door te ontbijten voorkom je dat je deze flauwheid en verlies van focus ervaart. Je voorkomt ook impulsief eten of drinken. Wat je krijgt is het helemaal waard. 

Je ontbijt geeft je energie die je tijdens je ochtend kan gebruiken. Je lichaam weet precies hoeveel energie er nog is. Dus zal je niet onndig lastig vallen met klachten, vaagheid of moodswings. Je kan dus de hele ochtend knallen. 

Wil je meer weten over de effecten van eten op je energieniveau? Dan raden we ons online New You programma aan.  

Over de schrijver
Yuri Beekman is hoofdtrainer en eigenaar van Body Rock. Hij schrijft graag blogs om mensen te helpen meer plezier, kracht en energie in hun leven te laten vinden. Het uitgangspunt voor alles wat hij doet is het helpen van mensen op elk vlak. "Alleen datgene waar iemand energie van krijgt is op lange termijn succesvol. Dit kan nog wel eens veranderen. Daarom is het een toffe reis om te ontdekken wat je drijft en blijft motiveren".
Reactie plaatsen