Waarom moet ik ontbijten? 6 hele goede redens
16 februari 2022 
4 min. leestijd

Waarom moet ik ontbijten? 6 hele goede redens

Waarom je altijd een ontbijt wilt eten

Er is altijd wel een reden om je ontbijt over te slaan. Ontbijten zit niet in je patroon of het is niet lekker. Je bent druk, hebt er geen tijd voor en eet of drinkt later wel iets. Ik haal wel een koffie'tje onderweg' of 'eet wel iets op kantoor'.

Je wilt je patroon doorbreken omdat je merkt dat het niet voor je werkt. Een ontbijt is goed nieuws voor je doelen én performance in je leven. De beste manier om iets te veranderen is om een een hele goede reden te hebben. Hieronder hebben ik ZES hele goede redens voor je op een rij gezet.

1. Voorkom de nadelen!

Voor ik start met alle voordelen. Gaan we even duiken in de nadelen. Deze opsomming van effecten kunnen je allemaal raken als je niet ontbijt.

Niet kunnen afvallen.
Vasthouden van vet.
Vasthouden van afvalstoffen.
Opgezette darmen.
Snacken niet in de hand hebben.
Slechte verdeling van je energie inname over de dag.
Energie dips.
Brain fog (Niet na kunnen denken of slimme beslissingen nemen).
Overmatige koffie consumptie.
Overmatige suiker consumptie.
Moodswings.
Hangry zijn.
Onnodige lichamelijk stress.
Onnodige mentale stress.
Ontstekingen in het lichaam.
Vermoeidheid gedurende de rest van de dag.

Dit zijn veel nadelen en ook echt veel goede redens om te gaan ontbijten. Ze zijn super nadelig voor je fysieke doelen én performance in jou leven. Het is beter voorkomen dan genezen, dus zelfs als je er nu geen last van hebt is het een geweldige reden om nu te starten met je ontbijt plan.

2. Revitaliseer en energize je lichaam

Als jij slaapt spoelt je lichaam en hersens zichzelf als het ware schoon. Je hele lichaam wordt hersteld en ontdaan van afvalstoffen en kleine beschadigingen worden hersteld. Elke ochtend wordt je beter wakker dan toen je naar bed ging.

Je gebruikt voornamelijk eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. In mindere mate koolhydraten. Je ontbijt is het beste moment om je voedingsstoffen weer aan te vullen en je lichaam te revitaliseren en van een bulk nieuwe energie te voorzien.

3. Optimaal voedingstoffen opnemen

De nacht is de langste periode van vasten. Gedurende 6 tot 9 uur eet en drink je niet. Het is ook beter om 2 uur voor je naar bed gaat niet te eten. Bij elkaar opgeteld is dat 8 tot 11 uur.

Je lichaam is dus, net als na het sporten, erg ontvankelijk voor nieuwe energie. Na 8 tot 11 uur werken worden al die voedingsstoffen en vit+min allemaal opgenomen en ingezet. De beste manier om je dag te bestieren.

4. Makkelijker afvallen

Veel mensen die bij ons komen willen graag afvallen. Een reden dat je aankomt of niet afvalt is door het patroon van eten. Dit kan een eetpatroon zijn waarbij je meer eet dan je verbrand. Het kan ook zijn dat je structureel op crash dieet bent. In elk geval hoor ik vaak "ik let op wat ik eet en toch van ik niet af" of "ik eet echt niet veel en toch val ik niet af" Beide is natuurlijk frustrerend!

Als je structureel te weinig eet dan geeft een gepland ontbijt je lichaam zekerheid. Je kan rustig de verbranding starten. Je hebt geen koffie nodig voor een snelle start van je ochtend of om weer even door te kunnen. Dit voorkomt extra tekorten en onnodige stress. Een tekort aan voedingstoffen en stress is een reden voor je lichaam om vet op te slaan. Vaak op de buik en op de benen voor vrouwen. Bij mannen vaak rond de borst.

Ook kan niet ontbijten te veel eten in de hand werken. Als een snack eet komt dat doordat je lichaam de suikers of vetten nodig heeft. Cravings wordt het vaak genoemd. Je hebt het vaak ook gewoon niet in de hand. Je eet gewoon omdat het moet. Overeten, zonder dat je het doorhebt, is dan snel gebeurt. Daarbij kan het bij een onschuldige snack starten en na verloop van tijd veranderen naar een gewoonte die je weer moet afleren.

Door je ontbijt te plannen heb je in de hand wat je eet en drinkt. De eerste stap naar afvallen begint bij een goede basis. Dit is de basis waarnaar je terugkeert als je doel bereikt is. Je ontbijt hoort gewoon in die basis.

5. Wake up

Je bent in je slaap in een diepe rust geweest. Alles moet wakker gemaakt worden. Vooral je maag en darmen hebben op een lager pitje gedraaid. Door je ontbijt te eten wek je deze essentiële van je lichaam. Het zaakje komt opgang. Het geeft een kickstart aan je dag en je verbrandingsoven.

6. Optimale hersenkracht

Heb je halverwege de ochtend ineens trek in koffie? Thee met suiker? Misschien iets zoets? Of misschien wel alles? Dit komt omdat je hersens een boost of suikers nodig heeft.

Zonder suikers functioneren je hersens niet optimaal. Na twee uur gaat hij in spaarstand en word je minder scherp. Na drie uur gaat je maag rommelen en zal signalen sturen naar je hoofd. 'Er moet nu echt iets gebeuren!'.

Je wordt misschien wat kortaf, stiller of gaat eindeloos kletsen zonder te denken. Binnen 4 uur krijg je een energiedip. Je zal je flauw voelen, verliest focus en interesse. Suiker of stimulans is top of mind. Vooral iets snels of koffie is super aantrekkelijk. Geen tijd om na te denken over bereiden. Je hebt gewoon even iets nodig. Als je dit impuls weerstaat, na 6 uur functioneer je op halve kracht (of minder). Je doet alles op de auto-pilot.

Nu komt de key; je maakt in geen van deze stadia slimme keuzes. Je doet gewoon. Je reptielen brein is in control. Door te ontbijten overbrug de periode tussen wakker worden en lunch. Je blijft slim en ahead of the game. Je voorkomt ook moodswings en kan de hele dag optimaal knallen.

De oplossing is eenvoudig. Eet een ontbijt. Start klein en bouw elke week uit. Wil je tips over je ontbijt? Lees dan deze blog: https://body-rock.nl/voeding/moeite-met-ontbijten-4-tips-om-makkelijk-te-ontbijten/ 

Wil je meer leren over de effecten van eten op je energieniveau? En wil je met een coach je leefstijl aanpassen? Dan raden we ons New You programma aan of de wekelijkse coaching die je als onderdeel van  Personal Training krijgt.

Over de schrijver
Yuri Beekman is eigenaar van Body Rock en Docent van Personal Trainers. Hij deelt graag practische kennis om mensen meer uit hun leven te laten halen. "Mijn passie is om te laten zien wat je makkelijk kan doen én genoeg uitdaging geeft om je doelen te bereiken en te groeien. Als je merkt dat het werkt dan ben je succesvol. Je met kleine aanpassingen in je leefstijl zoveel bereiken. Door elke keer weer een stapje te zetten is een gezonde leefstijl en een tof energiek leven voor iedereen van elke leeftijd bereikbaar.
Reactie plaatsen