6 voordelen van buitensporten in de herfst en winter
05 december 2021 
4 min. leestijd

6 voordelen van buitensporten in de herfst en winter

De seizoenen, het weer en de corona maatregelen veranderen in een rap tempo. Dit kan nog wel eens je prioriteiten in je sportleven beinvloeden. Lekker thuisblijven is soms super aantrekkelijk. In deze blog delen we 6 voordelen die je hebt van bootcamp en powerwalk. Want als alles veranderd en in beweging is dan moet je lekker meebewegen. Lees verder wat het je oplevert om je trainingen in te plannen.

1. Fit, blij en trots

Als je een bootcamp hebt gedaan kom je lekker voldaan thuis. Maar het gaat niet alleen om het uur sporten. Het is ook de gezelligheid, het contact met je trainingsmaatjes en het lachen. Je traint altijd onder begeleiding van je motivator en inspirator. Je krijgt complimenten en aanmoedigingen. Hierdoor train je ook beter en harder. Je hart en spieren hebben een energie boost gehad. Tijdens het sporten maak je endorfinen aan waardoor jij je mentaal weer helemaal top voelt. Een beetje regen trotseren draagt alleen maar bij aan je gevoel van overwinning. Kortom; je lichaam werkt, je hoofd is leeg, je mondhoeken gaan vanzelf omhoog en je kan jezelf een welverdiende schouderklop geven.

2. Energie opkikker

Wist je dat je de energie die je in je bootcamp geeft twee keer terugkrijgt!? Je spieren maken namelijk extra veel energie aan tijdens de les. Als je klaar bent met je uurtje buitensporten dan blijft je lichaam die extra energie aanmaken. Dit is het herstellen je spieren. Je merkt dit vaak in een licht verhoogde hartslag na je training. Daarnaast geven de zuurstofrijke en buitenlucht je nog een extra boost. En of je de zon nu wel of niet te zien krijgt. Je hebt altijd een vitamine D boost. Want hoe vaak ben je thuisgekomen van een training en had je spijt dat je bent geweest? Precies die energie opkikker maakt alles goed. Door even een uurtje te knallen heb je de dag echt aanzienlijk veranderd.

3. Hou jezelf warm – ben je eigen kachel

Geeft weeronline aan dat het 8 graden is of kouder is ? Dat is dat een top reden om lekker te gaan sporten. Tijdens het buitensporten kan je 10 tot 15 graden bij die 8 graden optellen. Dus je staat eigenlijk in 18 tot 23 graden buiten. Dat is een comfortabele temperatuur, toch?. Als je dan thuis komt en de verwarming staat op 21 graden dan ben jij al warm van jezelf. Je hebt je eigen thermostaat hoger gezet. Ben je net als ik een koukleum? Je kan je prima kleden tegen de kou. Lees meer over wat je aantrekt tijdens een bootcamp in herfst en als het winter is trek je dit aan bij buitensporten.

4. Minder stress en meer ontspanning 

Als je meedoet met een bootcamp dan ben je altijd buiten. Je krijgt frisse lucht en ziet groen en bruine kleuren. Dit is rustgevend voor je ogen. Je hersens en je lichaam ontspannen zich daardoor. Je doet ook goede kracht oefeningen. Daarbij moet je stevig aan de grond staan en je spieren aanspannen. Het is aangetoond dat sterk en goed rechtop staan direct het stress hormoon cortisol in je lichaam verlaagd. Voel je stress en haast? Dan is het extra goed om op je houding en uitvoering te letten en je hartslag wat lager te houden. Je voel de spanning en stress uit je lichaam vloeien. Door het bootcampen ben lekker ontspannen. Na je training plof je dan ook twee keer relaxter en voldaan op de bank neer. Is de HIIT training of Running Bootcamp teveel voor je? Dan kan je altijd meedoen met de powerwalk lessen.  

5. Meer zelfvertrouwen en sterke mindset

In de herfst en winter zijn de dagen wat korter en donker. Voor steeds meer mensen reden voor onrust, onzekerheid en minder positief in het leven staan. De beperkende maatregelen maken dat dan niet beter. Door te plannen voor succes maak je dopamine aan. Dit stofje krijg je direct een boost. Je krijgt hierdoor je positieve mindset. Door je plannen ook haalbaar te maken kan je doelen actief nastreven. De structuur en routine en routine geven je zekerheid dat je goed bezig bent. Door je bootcamp of Powerwalk 2 keer per week in te plannen werk aan je kracht en mindset. Je maakt dan ook direct testosteron aan. Hierdoor voel jij je sterker en zekerder. Dat is drie keer winnen! 

Wil je jou mindset boosten? Download dan hier het gratis e-book met praktische oefeningen.

6. Minder aankomen en overgewicht

In het afgelopen jaar zijn er bij veel van ons een paar kilo bijgekomen. Je maakt in de huidige situatie gewoon minder stappen en minder uitjes. De meeste van ons eten iets meer calorieën dan er dagelijks verbrand wordt. Hoewel dit een positieve energie balans heet, is dat dus negatief voor je gewicht. We komen elk jaar een beetje aan. Met bootcamp hoef je niet eens te veranderen wat je eet. Tijdens de training en ook erna verbrand je calorieën. Je kweekt spieren en slaat minder vet op. Je darmen zijn actiever, je spieren verbranden calorieen, je hart en longen werken harder en slimmer. Met twee keer per week buitensporten blijf je in het ergste geval op gewicht. In het beste geval val je af. Hierbij helpt het als je weet waar je op moet letten met je voeding. Vraag om advies bij je trainer.

Het is niet je elke keer als je sport steeds één van deze voordelen krijgt. Je krijgt ze allemaal elke keer weer. Dan is dit het beste moment om je sportroutine extra kracht bij te zetten.  Plan meteen je volgende les in via de app. Wanneer zien we je weer?

Ps: Ben je nog geen lid bij ons vraag dan hier je gratis proefles aan.  

Pps: Het voordeel van outdoor trainen is dat je niet hoeft te worden gecontroleerd via de corona check app. Daarnaast kunnen we makkelijk afstand bewaren. Mochten de maatregelen nog meer aanscherpen dan vinden we altijd een manier om de trainingen door te laten gaan. In 2020 en 2021 zijn er geen groepstrainingen of personal training afgezegd als gevolg van COVID-19 lockdowns. Als jij toegewijd bent, dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij staan gewoon voor je klaar. 

Over de schrijver
Yuri Beekman is eigenaar van Body Rock en Docent van Personal Trainers. Hij deelt graag practische kennis om mensen meer uit hun leven te laten halen. "Mijn passie is om te laten zien wat je makkelijk kan doen én genoeg uitdaging geeft om je doelen te bereiken en te groeien. Als je merkt dat het werkt dan ben je succesvol. Je met kleine aanpassingen in je leefstijl zoveel bereiken. Door elke keer weer een stapje te zetten is een gezonde leefstijl en een tof energiek leven voor iedereen van elke leeftijd bereikbaar.
Reactie plaatsen